Insights

 1. istock-891600956.jpg

  Vier trends binnen Fast Moving Consumer Goods

  • 13-10-21

  Tijdens de Expert Community Research Panels op 29 september kwamen NielsenIQ (retailpanel), GfK (consumerpanel)en Cake (geanonimiserde financiële bankgegevens) ons weer nieuwe inzichten verschaffen over de trends en ontwikkelingen in hun paneldata. In de verschillende presentaties kwamen een aantal zaken terug.

  Lees meer over "Vier trends binnen Fast Moving Consumer Goods"
 2. UBA_Trends 2021 - Fashion_no logo.jpg

  Trends 2021: fashion

  • 14-06-21
  • Insights,

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “fashion”.

  Lees meer over "Trends 2021: fashion"
 3. UBA_Trends 2021 - Retail_no logo.jpg

  Trends 2021: retail

  • 07-06-21
  • Insights,

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de retail sector”.

  Lees meer over "Trends 2021: retail"
 4. UBA_Trends 2021 - Travel & Tourism_no logo.jpg

  Trends 2021: reizen & toerisme

  • 31-05-21
  • Insights,

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de reissector”.

  Lees meer over "Trends 2021: reizen & toerisme"
 5. UBA_Trends 2021 - Food & Beverages_no logo.jpg

  Trends 2021 eten & drinken

  • 21-05-21
  • Insights,

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de voedingssector”.

  Lees meer over "Trends 2021 eten & drinken"
 6. Shoppingtrends

  Winkelgedrag en Fast Moving Consumer Good Trends

  • 06-05-21

  NielsenIQ, retailpanel en GfK, consumentenpanel presenteerden de tendenzen van het afgelopen jaar en blikten vooruit op hetgeen we dit jaar kunnen verwachten. Tijdens de Expert Community Research Panels van 28/4 brachten zij een rijkelijk overzicht hoe verschillende zaken de consumenten en shoppers beïnvloeden en dat is meer dan enkel COVID-19.

  Lees meer over "Winkelgedrag en Fast Moving Consumer Good Trends"
 7. Media Key Facts 2020.jpg

  UBA Media Key Facts: de media investeringen in een handig overzicht

  • 19-04-21

  We zetten voor u de informatie over de bruto media investeringen 2020 in een handig overzicht. Uit onderzoek blijkt dat adverteerders nood hebben aan goede en toegankelijke informatie over media. Er is vanuit verschillende bronnen heel wat informatie beschikbaar. Om u te helpen perfect geïnformeerd te zijn heeft UBA deze informatie voor u gestructureerd.

  U wenst een handig naslagwerk? Benieuwd welke sector of adverteerder het meest investeert in media? We maakten voor u, in samenwerking met UMA, een referentiedocument met historieken over de media-investeringen.

  In bijlage vindt u een overzicht van de bruto-media investeringen per medium, per sector voor heel België. UBA-leden hebben exclusief toegang tot de uitgebreide versie van de Media Key Facts met details voor Noord/Zuid, per regie en een ranking van de adverteerders per medium. De korte versie is gratis beschikbaar voor iedereen. 

  Lees meer over "UBA Media Key Facts: de media investeringen in een handig overzicht"
 8. Cate Trotter headshot no smile.jpg

  4 belangrijke retailtrends voor 2021 door trendwatcher Cate Trotter

  • 08-02-21

  De sector van de retail is in 2020 zonder twijfel veranderd, in sommige gevallen misschien wel voorgoed. Cate Trotter, Head of Trends bij Insider Trends, legt uit hoe volgens haar het verkooplandschap er in 2021 uitziet. In een wereld die nog steeds worstelt met de COVID-19-pandemie, identificeert Cate de 4 belangrijkste retailtrends die hun stempel zullen drukken op de komende maanden.

   

  Lees meer over "4 belangrijke retailtrends voor 2021 door trendwatcher Cate Trotter"
 9. Book it_reeks2020.png

  UBA Book It: De Duurzame Belg

  • 12-10-20
  • Insights,

  Herbekijk de UBA Book It “De duurzame Belg”, door Wim Vermeulen en prof. Dr. Gino Verleye.

  Lees meer over "UBA Book It: De Duurzame Belg"
 10. iStock-1089973052.jpg

  Do's & don'ts van Ads & Age

  • 08-06-20
  • Insights,

  Handelaars, retailers, merken maar ook marketeers en reclamemakers die hun neus ophalen voor de oudere consument zijn een uitstervend ras. De uitzonderingen bevestigen de regel. Het is intussen algemeen gekend dat het oudere marktsegment een groeiend segment is. In België is vandaag net geen 50% van de volwassen consumenten minstens 50 jaar. In Nederland is deze kaap al enkele jaren overschreden.

  Lees meer over "Do's & don'ts van Ads & Age"
 11. Livestream shopping

  De postcoronatrend voor merken en retailers: livestreamed commerce

  • 29-05-20
  • Insights,

  In volle coronatijden tekenen zich ook nieuwe trends af. Deze trends zullen onze samenleving in de komende jaren grondig herschikken. Het coronavirus dat uitgroeide tot een wereldwijde pandemie,  is een wildcard net zoals 9/11 en de bankencrisis ruim tien jaar geleden. 

  Lees meer over "De postcoronatrend voor merken en retailers: livestreamed commerce"
 12. post-corona

  10 opkomende consumententrends radicaal versneld door de crisis

  • 30-03-20
  • Insights,

  David Mattin, Global Head van Trends en Insights bij Trendwatching, één van onze sprekers op de UBA Trends Day, deelt alvast enkele trends met u die we mogen verwachten in het post-Covid-tijdperk.

  Lees meer over "10 opkomende consumententrends radicaal versneld door de crisis"
 13. iStock-1208344297.jpg

  De impact van het coronavirus op de consumptie in China

  • 18-03-20
  • Insights,

  De snelle verspreiding van het coronavirus in China leidde tot ongeziene taferelen: lege straten, gesloten scholen en bedrijven, geen vliegverkeer… iedereen werd aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Om het consumentengedrag tijdens en meteen na de pandemie te bestuderen, organiseerde Kantar tussen 6 en 9 februari een globaal onderzoek in China. Deze vier opvallende resultaten willen we u niet onthouden.

  Lees meer over "De impact van het coronavirus op de consumptie in China"
 14. Joeri Van Den Bergh_cirkel.jpg

  Joeri Van den Berg bekijkt duurzaamheid kritisch

  • 10-03-20

  U kunt haast de deur niet uit, geen nieuwsbrief doorscrollen, geen magazine of krant openslaan… of u wordt als consument met iets ‘duurzaam’ om de oren geslagen. Duurzaamheid dreigt een hol begrip te worden omdat het als USP naar voor geschoven wordt, terwijl het dat niet is. Wat is duurzaamheid wel? Een aanjager van innovatie.

  Lees meer over "Joeri Van den Berg bekijkt duurzaamheid kritisch"
 15. Kjell A. Nordström_cirkel.jpg

  Neem deel aan een ‘deep dive’ sessie met Kjell A. Nordström tijdens de UBA Trends Day

  • 09-03-20
  • Insights,

  Dit jaar introduceert de UBA Trends Day een nieuwe formule. In de namiddag wordt er gewerkt met verschillende corners, die elk een ander onderwerp behandelen. Eén van die corners is de Speakers Corner waar u Kjell A. Nordström kan ontmoeten.

  Lees meer over "Neem deel aan een ‘deep dive’ sessie met Kjell A. Nordström tijdens de UBA Trends Day"
 16. Gelong Thubten_cirkel.jpg

  Gelong Thubten mediteert op de UBA Trends Day

  • 03-03-20

  Jachtig als we zijn en leven, zoeken we wel geluk, maar weten we eigenlijk niet zo goed waar en hoe we dat kunnen vinden. Als we eerlijk met onszelf zijn, moeten we bekennen dat we niet altijd weten wát dat precies is, geluk.

  Lees meer over "Gelong Thubten mediteert op de UBA Trends Day"
 17. AnnHandley_cirkel.jpg

  Ga samen met Ann Handley op de rem staan

  • 27-02-20
  • Insights,

  Slow is the new fast’, dat is de filosofie van Ann Handley. Een internationale goeroe die dit jaar terug te vinden is in de Speakers corner op de UBA Trends Day. Tijdens een ‘deep dive’ sessie beantwoordt ze iedere vraag die op haar af komt.

  Lees meer over "Ga samen met Ann Handley op de rem staan"
 18. Simon Martin_cirkel.jpg

  Simon Martin transformeert het bureaulandschap

  • 21-02-20
  • Insights,

  Het klassieke 'roster'-bureaumodel waarbij een merk samenwerkt met verschillende marketing- en communicatie-bureau's staat onder druk. Verschillende merken begonnen vorige jaren zelf te investeren in een eigen in-house bureau. Maar ook deze insourcing bleek zijn nadelen te hebben, waaronder een beperkte flexibiliteit en een gebrek aan creativiteit.

  Lees meer over "Simon Martin transformeert het bureaulandschap"
 19. David Mattin_cirkel.jpg

  Volg de exclusieve hands-on workshop “Trendwatching” tijdens de UBA Trends Day

  • 18-02-20

  UBA Trends Day biedt dit jaar niet alleen inspirerende sessies op de Main Stage, maar ook een keuzemenu voor u in de namiddag. U kan bijvoorbeeld kiezen om deel te nemen aan de exclusieve hands-on workshop met David Mattin.

  Lees meer over "Volg de exclusieve hands-on workshop “Trendwatching” tijdens de UBA Trends Day"
 20. 2020.jpg

  Kantar identificeert twaalf mediatrends voor morgen

  • 20-01-20

  De Kantar 2020 Media Trends & Predictions beslaan een brede waaier van onderwerpen. Op basis van onderzoeken bij media-eigenaars en -uitgevers, reclamemerken en -agentschappen geeft Kantar een overzicht van de trends voor het komende jaar in bijna alle sectorcategorieën en markten over de hele wereld. Dit jaar telt de lijst 12 trends en voorspellingen opgedeeld in drie hoofdcategorieën: de technologische trends die het medialandschap veranderen; de plaatsen waar merken op een geloofwaardige manier aanwezig kunnen zijn; en de context en katalysatoren voor verandering.

  Lees meer over "Kantar identificeert twaalf mediatrends voor morgen"
 21. Sparkle12

  Sparkle nr. 12 – Vertrouwenscrisis en trends

  • 13-12-19

  Sparkle is een initiatief van bpost, in samenwerking met UBA en ACC, specifiek voor marketing- en communicatiespecialisten.

  Lees meer over "Sparkle nr. 12 – Vertrouwenscrisis en trends"
 22. iStock-877326226.jpg

  Op welke trends wordt effectief ingezet in de marketingplannen 2020?

  • 02-12-19

  ClearXperts ondervroeg meer dan 150 marketeers naar de marketing trends in 2020. Hoe ziet het marketinglandschap er op dit moment uit en wat zijn de verwachtingen voor volgend jaar? Vervolgens biedt het rapport ook technieken aan die de marketeer kan toepassen om de trends te vertalen in marketingstrategieën.

  Lees meer over "Op welke trends wordt effectief ingezet in de marketingplannen 2020?"
 23. Foto_BeyondReason.jpg

  Trends en aankoopmotieven: kies de juiste mix

  • 25-11-19
  • Insights,

  We leven in een wereld die continu in beweging is. Elke verandering kan leiden tot een grote trend of een opvallend maatschappelijk fenomeen. Als marketeers beseffen we goed dat we ons aan die trends moeten aanpassen. We geven vaak toe aan de verleiding om campagne te voeren rond een groot maatschappelijk thema, zeker als er een sterk intuïtief verband is met de merken, producten en diensten die we op de markt brengen. Maar onderzoek toont aan dat dit niet geheel zonder gevaar is.

  Lees meer over "Trends en aankoopmotieven: kies de juiste mix"
 24. Best brand .jpg

  De interactieve kaarten uit het Best Brands-verslag van Interbrand

  • 08-11-19
  • Insights,

  Voor de 20ste verjaardag van het bekende Best Brands-onderzoek dat enkele weken geleden zijn editie van 2019 publiceerde, creëerde Interbrand een interactieve minisite die het mogelijk maakt merken te vergelijken, gegevens te kruisen en insights op te stellen.

  Lees meer over "De interactieve kaarten uit het Best Brands-verslag van Interbrand"
 25. radio digital.jpg

  DAB+ in de hoofdrol tijdens de Week van de Digitale radio

  • 05-11-19
  • Insights,

  Ter gelegenheid van de Week van de Digitale Radio die dit jaar plaatsvindt van 4 tot 11 november, zetten de spelers zowel aan Frans- als aan Nederlandstalige zijde DAB+ in de schijnwerpers.
   

  Lees meer over "DAB+ in de hoofdrol tijdens de Week van de Digitale radio"
 26. Video.jpg

  Video goed voor 50% van de programmatic reclamebestedingen in de States

  • 31-10-19
  • Insights,

  Volgens de Digital Video Advertising Trends 2019 Roundup van eMarkerter kijkt 71% van de Amerikaanse bevolking naar digitale video.

  Lees meer over "Video goed voor 50% van de programmatic reclamebestedingen in de States"
 27. Trendwatching.jpg

  Het stappenplan in trendanalyse voor sterke innovaties

  • 21-10-19

  De rol van een trendwatcher bestaat er niet alleen in om trends te signaleren, te interpreteren en te verpakken in een mooi verhaal, dat luisteraars boeit en inspireert. Maar ook om de luisteraar te stimuleren diep na te denken over alle veranderingen die op hen afkomen en hoe ze de toekomst op een realistische en hopelijk positieve manier kunnen benaderen.

  Lees meer over "Het stappenplan in trendanalyse voor sterke innovaties"
 28. Diversité.jpg

  VRT vat evolutie in media en samenleving samen in 15 trends

  • 26-06-19

  De VRT publiceerde zopas een overzicht van 15 trends die het distilleerde uit workshops met zijn medewerkers, een aantal media-experts en academici, mediaonderzoek en internationale analyses. Bedoeling: de visie die aan de basis zal liggen van de nieuwe beheersovereenkomst (na 2020) helpen vormgeven.

  Lees meer over "VRT vat evolutie in media en samenleving samen in 15 trends"
 29. Screenshot 2019-04-01 at 12.34.52.png

  Martin Lindstrom: "Reclamebureaus hebben te hard geprobeerd hun klanten te behagen"

  • 01-04-19

  Dat de UBA Trends Day zijn bezoekers – 1500 van wie 80% adverteerders dit jaar, alweer een record – elke keer een prestigieus lijstje met bevlogen sprekers serveert, weten jullie natuurlijk al lang. Een van hen was op 21 maart de Deen Martin Lindstrom (chairman van Lindstrom Company), merkenbouwer, auteur en volgens Time een van de 100 invloedrijkste denkers van 2019. MM mocht hem interviewen tijdens een boeiend gesprek over zieltogende merken, uitstervende reclame en hoopvolle alternatieven.

  Lees meer over "Martin Lindstrom: "Reclamebureaus hebben te hard geprobeerd hun klanten te behagen""
 30. UBATD_YJ_BELGA_018.jpg

  Record aantal deelnemers voor de UBA Trends Day 2019: bekijk hier het verslag en download de presentaties

  • 22-03-19
  • Insights,

  Op de UBA Trends Day van donderdag 21 maart gaven 9 topsprekers hun visie op de trends van morgen binnen het brede domein van communicatie, consumer insights, merken en media. Hieronder kan u de voornaamste boodschappen lezen en de indrukken herbeleven via de presentaties van de sprekers, de foto's van het event en de artikels op sociale media. We telden een record aantal van 1.515 inschrijvingen. 

  Lees meer over "Record aantal deelnemers voor de UBA Trends Day 2019: bekijk hier het verslag en download de presentaties"
Back to top