Programma

Dit jaar zal Steven Van Belleghem de UBA Trends Day 2023 modereren en vol enthousiasme in dialoog gaan met onze internationale topsprekers. Hij legt de sprekers het vuur aan de schenen en trekt iedere trend naar België.

Ianka Fleerackers is dit jaar opnieuw uw host. Als vaste waarde van de UBA Trends Day kan zij dan ook niet ontbreken aan deze vernieuwde editie. 

Paul

Trends in Economics - Can capitalism survive future environmental catastrophes? | Paul De Grauwe

Een sfeervolle en opbeurende gedachte is het niet, maar feit is dat we door de opwarming van de aarde en andere milieuproblemen aan de drempel staan van een toekomst vol rampspoed. Het heeft geen zin om enkel naar het kapitalistische systeem te kijken om het tij te keren of die problemen op te lossen. En ook regeringen staan op zich machteloos. Markten en overheden zullen dus de handen in elkaar moeten slaan. Maar hoe ziet die combinatie eruit? Of zal de milieudruk danig groot worden dat de regeringen het roer wel volledig zullen moeten overnemen ten koste van de markten? Leidt dat tot het einde van het kapitalisme en de vrijheid? Hoe kunnen we dat doemscenario vermijden?

Bruce

Trends in Branding - Creativity and the History of the Future | Bruce Turkel

Succes liet zich enkele jaren geleden nog samenvatten in twee woorden: customer service. Te verstaan: er komen klanten, u bedient hen. Easy peasy. Nu we vanuit onze handtas of broekzak op magische wijze instant toegang hebben tot alle kennis van de wereld, weten jouw klanten alles over u vooraleer ze bij u aankloppen. Consumenten kunnen op elk moment, vanop gelijk welke plek alles kopen bij iedereen tegen zowat elke prijs. En ze kunnen op onnoemelijk veel manieren hun vrede of onvrede over uw merk delen met iedereen. Vandaag – en morgen nog meer – vereist succes een niet-aflatende focus op uw klant. Draai samen met Bruce uw blik 180 graden, en hou die daar.

ken juist

Trends in Consumer Behaviour - The Blue Dot Consumer: Are the Brands of Today ready for the Consumer of Tomorrow? | Ken Hughes

Elk merk loopt elke dag het vuur uit de sloffen om relevant te blijven. Van welke ‘Generatie’ u ook bent (Gen Z, Gen X, Gen Alpha…) we stevenen in onze digitale reis met zijn allen af naar de metaverse, waar de kansen voor merken om connectie te maken met consumenten exploderen. Ooit betekende digitalisering ‘gemak’ in een ‘one click, one swipe’-wereld. De toekomst draait rond het hefboomeffect van het digitale om een diepere, authentiekere en meer emotionele band te smeden met de consument. Kopers willen een zo gepersonaliseerd mogelijk product dat aansluit bij hun waarden en wereldbeeld. Staat uw merk paraat om de consument van morgen te overtuigen?

Carla

Trends in Innovation - Golden Unicorns or Everyday Heroes? | Carla Johnson

We hebben niet zomaar innovatieve ideeën nodig. We hebben ze vandaag – wat zeggen we? – we hadden ze gísteren nodig! Helaas zijn de ideeën die op tafel komen óf even vers als oud brood óf zodanig cutting edge dat er business-wise geen land mee te bezeilen valt. Zijn we dan gedoemd om ons neer te leggen bij creatieve middelmatigheid? Zonder de inzichten van Carla Johnson misschien wel. Tijdens de UBA Trends Day toont Carla dat er een beproefde manier bestaat om consistent geweldige en duurzame ideeën te genereren. Ze legt uit waarom u alles wat u denkt te weten over innovatie moet herdenken, waar u de juiste inspiratie haalt voor ideeën die meetbaar het verschil maken in tastbare resultaten van uw organisatie, hoe u in vijf eenvoudige stappen een idee vliegensvlug omzet in realiteit, hoe u interne weerstand tegen vernieuwing overstijgt… 

Emma

Trends in Technology - The Metaverse: A trillion-dollar boom or a digital bust? | Emma Chiu

De metaverse, zo heet de upgrade van het internet. De term is 30 jaar oud – bedacht door sciencefictionschrijver Neal Stephenson – maar toch nog steeds omgeven met heel veel mystiek. Wat we wel weten: de verwachtingen van ondernemingen en overheden zijn torenhoog. Alles en iedereen wil een deel van de virtuele koek: van spelletjesontwikkelaar Epic Games over Microsoft tot Interpol. De metaverse houdt de belofte in van een universum waar samenhorigheid, samenwerking en inclusie troef zijn. Financiële instellingen stellen de kansen van de metaverse het liefst in keiharde cash voor, in business van triljoenen dollar. Bedrijven herorganiseren zichzelf om voorbereid te zijn op een wereld met een nieuwe focus. Critici zien in de metaverse vooral veel geblaat en vooralsnog weinig wol. Wie heeft het bij het rechte eind? Emma Chiu, Global Director van Wundermann Thompson Intelligence, legt haarfijn uit wat de metaverse is, welke technologische trends er op ons af komen en vooral: waarom het van belang is.

Scott

Trends in Strategy | Scott Galloway

Sinds 2017 riep Galloway herhaaldelijk op tot antitrustinterventie van de Amerikaanse overheid tegen de vier grote internetgiganten Google, Apple, Amazon en Facebook, met als voorstel deze op te splitsen. In 2019 pleitte hij tegen de cryptocurrency-plannen van Facebook vanwege de "grove nalatigheid van het bedrijf op het gebied van de privacy van gebruikers".

In het dispuut tussen Apple en de FBI naar aanleiding van de schietpartij in San Bernardino op 2 december 2015, koos Galloway de zijde van de Amerikaanse overheid, die volgens hem "toegang moet krijgen tot gegevens als een rechter van mening is dat die gegevens essentieel zijn voor de veiligheid van mensen of de nationale veiligheid".

Galloway geeft tijdens de UBA Trends Day zijn controversiële kijk op de toekomst.

Felipe

Trends in Leadership - Virtuoso: Reaching extraordinary performance | Felipe Gomez

Hoe streeft u uitmuntendheid na? Hoe slaagt u erin betekenisvolle en duurzame relaties op te bouwen? Hoe zet u een effectieve innovatiecultuur in de steigers? Het antwoord op deze en andere prikkelende vragen geeft Felipe in een bijzondere stereo: met riedeltjes uit zijn imposante vleugelpiano aan de ene kant en met wijsheden uit zijn boeiende professionele ervaring aan de andere kant. Wat de Colombiaan wil bereiken met zijn aanpak, klinkt elke manager als muziek in de oren: virtuositeit. Geef toe, wie wil niet virtuoos zijn? Het goede nieuws is dat uitmuntendheid geen onbereikbaar ideaal hoeft te zijn. Met de juiste methode, attitude en passie geraakt u al een heel eind, beweert Felipe. Hij helpt u nog verder op weg in de goede richting door aan te geven welke kwaliteiten je moet ontwikkelen om teams te laten excelleren en topprestaties te laten leveren.

Back to top